După ce a suferit un accident vascular cerebral, un pacient a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru că nu mai putea înghiţi, mâncarea riscând să ajungă pe căile După ce a suferit un accident vascular cerebral, un pacient a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti pentru că nu mai putea înghiţi, mâncarea riscând să ajungă pe căile respiratorii. Pentru că bolnavul a fost în incapacitate de a se alimenta, medicii i-au instalat o gastrostomă, adică i-au plasat un tub în stomac pentru a putea fi hrănit. Pacientul a găsit soluţia la Clinica de Chirurgie Toracică, condusă de prof. dr. Teodor Horvat, din cadrul Spitalului Militar Central. Aici este singurul loc din ţară unde se face operaţia care redă pacienţilor plăcerea mâncatului, după ce au suferit un atac vascular cerebral. Intervenţia - delicată, dar eficientă "Deglutiţia normală presupune trei faze: o fază orală, o fază faringiană şi una esofagiană. Faza orală şi esofagiană durează o secundă. După ce mâncarea a trecut în esofag şi ajunge în stomac, pot să treacă între 8 şi 12 secunde, în funcţie de lungimea esofagului, variabilă de la o persoană la alta", spune prof. dr. Teodor Horvat. Există însă afecţiuni ale sistemului nervos central, ale nervilor cranieni, ale musculaturii faringo-esofagiene, care pot să afecteze faza faringiană şi esofagiană. "Un bolnav care a suferit un accident vascular cerebral se poate recupera complet, dar poate să aibă o mare dificultate în a mânca. Practic, nu se poate alimenta, nu poate înghiţi, pentru că bolul alimentar din cavitatea bucală nu mai trece în esofag, cum se întâmplă în mod normal, ci există pericolul să fie aspirat în căile respiratorii, unde se pot produce infecţii severe", ne-a mai declarat prof. dr. Teodor Horvat. În această situaţie, există o soluţie, o operaţie care se numeşte esomiotomie extramucoasă faringo-esofagiană, realizată numai de p