(Foto: )
Inainte de 1990 sefii cooperatiilor aveau o pozitie sociala aparte, acces la petrecerile celor ‘‘de sus’‘, erau stapanii comertului la nivel national. Situatia s-a schimbat dupa revolutie, cand au inceput retrocedarile de spatii si cooperatiile s-au trezit, impinse incet spre periferia orasului.
Alti investitori, cu afaceri mai profitabile au pus mana pe spatiile din zonele centrale, iar vechile cooperatii au fost nevoite sa intre in asociere cu noul val adus de revolutie. Un exemplu pentru astfel de cazuri este SCA Munca Invalizilor, devenita de curand Tehnolemn Societate Cooperativa Mestesugareasca.
Majoritatea angajatilor cooperatiei sunt platiti cu salariul minim pe economie, conducerea da vina pe cheltuielile mari datorate economiei de piata, pune lipsa personalului calificat pe seama AJOFM Cluj.
Reprezentantii AJOFM sustin ca nu exista muncitori calificati suficienti, iar cei deja pregatiti refuza munca la cooperatie din pricina conditiilor oferite. Se pare ca la Munca Invalizilor salariile au un handicap.
Majoritatea muncitorilor sunt platiti cu salariul minim pe economie, salariul mediu in cooperatie se invarte in jurul sumei de 450 RON.
SCA Munca Invalizilor a solicitat transcrierea contractelor de inchiriere a trei spatii, de pe strazile Baritiu, Motilor si Memorandumului, pe Tehnolemn Societate Cooperativa Mestesugareasca Cluj-Napoca.
Tendinta societatii este pe deplin justificata daca urmarim chiriile modice pe care le percepe Consiliul Local Cluj-Napoca. Pentru spatiul de pe Baritiu, cu o suprafata de 38 mp, chiria este de 175,3 RON/luna.
Pe strada Motilor, Munca Invalizilor plateste o chirie de 359,6 RON/luna pentru o suprafata de 56,28 mp, iar pe Memorandu