In luna ianuarie piata monetara a cunoscut o evolutie stabila, atat in ceea ce priveste randamentele platite de banci pentru depozitele atrase de la populatie cat si cea a indicatorilor de referinta BUBID si BUBOR.
Aceasta acalmie a pietei monetare s-a instalat cu mai multe luni in urma si a urmat unui val destul de consistent de scaderi manifestat pe parcursul primei parti a anului trecut care a condus la o diminuare importanta a dobanzilor medii bancare pentru depozitele populatiei de la aproximativ 15% in ianuarie pana la circa 6% in octombrie (este vorba aici o medie a randamentelor platite de 11 dintre cele mai reprezentative banci pentru depozitele cu durata de 12 luni).
Din octombrie 2005 si pana in prezent oscilatiile dobanzilor au fost relativ nesemnificative, astfel ca la ora actuala valoarea medie a dobanzilor pentru depozitele pe 12 luni sa se afle tot in jurul valorii de 6% pe an.
Asa cum este normal si cum remarcam de fiecare data in analizele noastre referitoare la piata bancara, bancile mici cu o politica agresiva de crestere interesate sa-si imbunatateasca rapid cota de piata si sa-si fidelizeze clientela practica dobanzi cu aproximativ 1,0 - 1,5 puncte procentuale peste aceasta medie.
De partea cealalta se situeaza bancile straine interesate mai putin de segmentul de retail si mai mult de marii clienti corporativi care ofera dobanzi mai reduse fata de media pietei si care oricum pun si restrictii privind suma minima pentru deschiderea unui cont sau pentru constituirea unui depozit.
Pentru plasamente pe perioade mai scurte de timp (1-3 luni) dobanda medie platita de bancheri este mai redusa cu aproximativ 1 punct procentual situandu-se in jurul valorii de 5% pe an.
In aceste conditii, pe ansamblul pietei, randamentele oferite pentru depozitele populatiei se situeaza inca sub nivel