Peste 50 de agentii care activeaza in domeniul imobiliar isi disputa suprematia pe un segment in care cererea depaseste oferta de locuinte. Cu exceptia a patru blocuri ANL, in oras nu a existat nici o investitie imobiliara importanta derulata de stat in ultimii 15 ani.
S-au construit, in schimb, cartiere intregi de vile de lux pe terenuri obtinute mai mult sau mai putin legal de actualii proprietari.
Piata imobiliara s-a mai stabilizat, dupa ce in primii ani de la Revolutie a fost dominata de un numar restrans de personaje care au reusit sa ajunga adevarati "latifundiari".
Au avut "norocul" sa detina informatii importante despre suprafetele nerevendicate de fostii proprietari sau despre cele care puteau deveni relativ usor o importanta sursa de castiguri financiare.
In general "latifundiarii" din Alba Iulia provin din mediul fostilor membri ai comisiei locale de fond funciar, iar mecanismul care a stat la baza obtinerii unor suprafete mari de teren s-a bazat pe principiul "cine imparte, parte-si face".
Saturatie pentru zonele "consacrate", interes pentru terenurile rurale
Proprietarii agentiilor imobiliare au inteles noile tendinte ale pietei pentru anul 2006: se cauta terenurile amplasate in intravilanul unor localitati situate la pana 10 kilometri de municipiul resedinta de judet, cu utilitati, dar si terenurile industriale, pentru investitii, drept pentru care si-au adaptat ofertele.
Interesul clientilor pentru achizitia de suprafete in aceste zone tine si de preturile ridicate la care au ajuns terenurile din oras.
"Terenurile in oras nu mai prezinta o atractie atat de mare, ca in urma cu doi-trei ani. Exista o saturatie pentru zonele inainte consacrate, cum ar fi Micesti, numarul si