In industria de prelucrare, Romania s-a concentrat pe cateva domenii care, in prezent, pot fi considerate "necastigatoare", raportat la competitivitatea lor pe plan extern si mai ales in relatiile cu Uniunea Europeana. Este vorba despre industria textilelor, a confectiilor si pielariei, sectoare in care tara noastra este specializata si care, pana nu demult, propulsau productia industriala si exporturile. Industria alimentara si de bauturi prezinta o situatie paradoxala: este bine "infipta" pe plan intern, dar are performante aproape zero la export.
Conform analistilor, o lege veche a economiei spune ca, daca industria prelucratoare nu creste cu peste trei la suta intr-un an, cresterea economica a unei tari este in pericol. Datele din studiile de specialitate arata ca Romania se apropie ingrijorator de acest prag. Cauza este performanta slaba a sectoarelor-cheie, cu ponderi importante la export. In schimb, alte sectoare care, potrivit analizelor de specialitate, ar trebui incurajate nu au fost "bagate in seama". "Am efectuat o analiza asupra evolutiei economice din 169 de state, pe timp de 25 de ani, care a demonstrat fara nici un echivoc ca tarile care au dezvoltat industria prelucratoare intr-un ritm mai puternic au dezvoltat un anumit ansamblu de sectoare. Acestea sunt: masinile electrice, mijloacele de calcul, echipamentele de telecomunicatii, aparatele de masura, mijloacele de transport rutier, masini si echipamente", a declarat, citat de Rompres, Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME).
Totusi, in ultimii patru - cinci ani, industria electronica si de software s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat. "Cresterile au fost impresionante, de 20 la suta anual, si, pentru unele componente, de peste 50 la suta", spune Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Firmelor de Electronica si Software din Romania.
"