Cei aproximativ 600 de salariati ai fabricii de strunguri Aris Arad au iesit, ieri, pentru a doua zi consecutiv in strada, cerand anularea executarii silite a fabricii, in urma unui titlu executoriu emis de ANAF in 19 ianuarie. Salariatilor Aris li s-au alaturat, ieri, si aproximativ 300 de angajati ai fabricii de vagoane Astra Calatori, care are actionari comuni cu fabrica de strunguri, ei participand la un mars prin centrul municipiului Arad.
Cei peste 900 de protestatari s-au adunat in fata Palatului Administrativ, unde isi au sediile Primaria, Prefectura si Consiliul Judetean. Protestatarii cer anularea deciziei ANAF si spun ca nu vor inceta actiunile de protest pana cand nu se va renunta la intentia de executare silita a fabricii.
Ei cer Guvernului sa se implice in salvarea fabricii si a locurilor de munca si in clarificarea situatiei datoriilor vechi de 28 de milioane de lei (280 de miliarde de lei vechi), a caror anulare a fost obtinuta de Aris in doua etape, in 2000 si 2002, sume pe care acum ANAF incearca sa le recupereze.
In 16 mai 2005, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca va recupera ajutorul de stat acordat fabricii aradene, dupa ce Consiliul Concurentei a decis, in urma unei investigatii, ca acordarea facilitatilor nu a fost legala. Conform unui comunicat de presa emis de AVAS la vremea respectiva, producatorul de masini-unelte din Arad a primit ajutor de la stat pentru restructurare in anul 2000, in baza HG 874/2000 privind transferul actiunilor detinute de stat din administrarea FPS la Ministerul Finantelor, si in 2002, conform Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Reprezentantii fabricii aradene sustin, insa, ca fabrica nu a primit nici un sprijin financiar de la stat dupa privatizare si ca autoritatile nu pot sanctiona societatea pentru beneficii pe care le-a avut inaint