Daca doriti sa beneficiati de conditiile actuale de obtinere a unui credit de consum sau de avantajele unui leasing auto mai aveti timp citeva luni bune de acum incolo. Adoptarea in regim de urgenta a ordonantei privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare stabileste deocamdata doar un cadru general de functionare a acestora.
Reglementarea propriu-zisa a imprumuturilor mai dureaza. Pina la aparitia normelor care vor restringe cuantumul imprumutului contractat in functie de prezentarea de documente suplimentare sau care vor limita suma creditului la un plafon strict din venitul net al clientului, creditul cu buletinul merge mai departe. La fel si leasingul.
Inaintea BNR, nebancarele trebuie sa-si faca reguli singure
Ordonanta adoptata de Guvern reglementeaza pentru prima oara global Institutiile Financiare Nebancare (IFN) Banca Nationala a Romaniei nu dispune de date detaliate privind activitatea acestora. Companiile de credit nebancar sau cele de leasing vor trebui sa transmita la BNR date privind cifra de afaceri, volumul activelor, gradul de indatorare, totalul activelor si al capitalurilor proprii.
Pentru aceasta, IFN-urile sint obligate sa instituie norme interne pe care sa le comunice BNR. In functie de raportarile sus-amintite, specialistii din banca centrala vor analiza cit de riscanta este activitatea IFN-urilor si vor stabili norme de creditare obligatorii in consecinta.
Surse avizate ne-au declarat ca in ceea ce priveste restrictiile de creditare acestea vor fi aproape similare cu cele ale unui credit de consum clasic, in sensul ca suma ratelor si dobinzilor datorate lunar de imprumutat nu va trebui sa depaseasca 40% din venitul net al acestuia.
IFN-urile vor fi judecate insa de la caz la caz si, in functie de riscul la care sint expuse, in afara condit