In anul 2006, 74 la suta dintre romanii din mediul rural cred ca ar fi bine ca Romania sa fie condusa de un lider puternic care sa nu isi piarda timpul cu Parlamentul si cu alegerile. Desi majoritatea spun ca este important sa traim intr-o tara guvernata in mod democratic, peste 60 la suta dintre cetatenii cu drept de vot cred ca tara ar trebui sa fie condusa de biserica, de armata sau de experti care nu sunt membrii de partid. Democratia devine o notiune abstracta. La fel si Uniunea Europeana. Desi nu cunosc nici macar notiuni elementare despre ce inseamna UE, romanii raspund automat ca sunt de acord cu integrarea si ca Uniunea le ofera un sentiment de speranta si incredere.
Daca duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Romaniei la UE, 72 la suta dintre cetatenii peste 18 ani ar vota pentru si doar 6 la suta declara ca ar fi impotriva, in conditiile in care 7 la suta nu au de gand sa se prezinte la vot, iar 13 la suta sunt indecisi.
Cu toate acestea, in jur de 60 la suta nu stiu cate state sunt acum in UE, daca Uniunea are sau nu un imn propriu, ori daca membrii Parlamentului European sunt alesi sau nu in mod direct de catre cetateni. Cam 65 la suta se asteapta ca dupa integrare sa aiba o viata mai buna, dar nu imediat, ci in medie dupa 2 - 3 ani. Cei 11 la suta care se declara sceptici in privinta nivelului lor de trai postaderare spun ca va fi mai rau la 4-5 ani dupa integrare.
Statul protector
Statul este vazut in continuare ca protector, in timp ce firmele private sunt privite cu neincredere. In prezent, potrivit datelor sondajului, 86 la suta dintre cetatenii din mediul rural declara ca nu au in proprietate o intreprindere particulara ori o afacere si nici nu au intentia sa isi deschida in urmatorii cinci ani. Doar 9 la suta dintre acestia doresc sa munceasca intr-o firma privata, in timp ce 49 la