(Foto: BZA)
Cladirea, din Parcul Central Cluj, supranumita in anii trecuti ‘‘Cazino-ul Clujului’‘, iar in perioada dintre razboaie ‘‘Chioscul’‘, se afla de multa vreme in stare de ‘‘repaos’‘. Desi monument istoric, aceasta frumoasa unitate situata intr-o zona foarte buna, nu foloseste, deocamdata, nimanui.
Construita la inceput de sec XIX, cu un potential mare si mai ales cu o buna asezare strategica, Cazino-ul a atras de-a lungul anilor numeroase persoane pentru petrecera timpului liber, dar si la fel de multi proprietari.
A fost pentru o scurta perioada sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dupa care intre 1940-1945 a gazduit un restaurant cu cazino.
Aflata intr-o stare jalnica, dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, cladirea ajunge in cele din urma in proprietatea Sfatului Popular al Regiunii Cluj, care il intabuleaza si il da spre folosinta intreprinderii de alimentatie publica.
‘‘Cladirea are o importanta valoare istorica, de altfel este si declarat monument istoric. Era cunoscuta si ca Pavilionul de patinaj, la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX, fiind locul unde se intalnea lumea buna, mai ales ca dispunea si de restaurant.
In definitiv se desfasurau importante activita‘i ce vizau viata mondena’‘, a declarat Melinda Mitu, director adjunct la Muzeul de Istorie a Transilvaniei.
Clujeni isi amintesc si ei cu placere de epoca acestui local si mai ales de momentele petrecute la Cazino, mai ales pe terasa, si multi isi doresc ca acele vremuri sa renasca, iar cladirea sa ajunga ceea ce a fost candva si anume ‘‘Cazino-ul Clujului’‘, un adevarat punct de atractie, unde se orga