Crescatorii de animale pentru lapte pot cumpara si anul acesta instalatii de muls si racire a laptelui, noi, indiferent de provenienta acestora, cu finantare de la bugetul de stat. Valoarea subventiei este de 60% din pretul de achizitie al utilajului, inclusiv TVA, suma alocata de Guvern la mijlocul anului trecut, conform HG nr. 785/2005, fiind de 1.000 miliarde de lei. De la intrarea in vigoare a actului normativ si pina in prezent, insa, din suma totala, crescatorii nu au reusit sa consume decit aproape 36%, drept pentru care oficialii s-au gindit sa impuna un termen de depunere a cererilor, in ideea ca vor impulsiona, pe de o parte directiile agricole judetene, in a informa cit mai multi potentiali beneficiari, dar si crescatorii de animale, obligati astfel sa respecte o data limita. Daca la nivel national de bine de rau s-au cheltuit totusi circa 360 de miliarde de lei, la Braila situatia e aproape critica, din 21,1 miliarde de lei alocate judetului, s-au consumat abia 1,4 miliarde, respectiv mai putin de 7 procente.
Concret, la Braila, pina in prezent au fost achizitionate 25 de grupuri de muls, in valoare de 533 milioane de lei, 6 generatoare electrice, in valoare de 169 milioane de lei si 10 tocatoare de furaje in valoare de 700 milioane de lei. De precizat ca la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Braila mai sint depuse cereri pentru inca 9 grupuri de muls, 4 generatoare, 5 motocositoare si 9 tocatoare.
Cine si in ce conditii poate primi subventie
Conform HG nr. 785/2005, beneficiarii programului sint: asociatiile locale ale crescatorilor de animale, constituite juridic, pe specii, cu reprezentare judeteana si crescatorii persoane fizice care detin in exploatare animale pentru lapte si figureaza in registrul agricol. Pentru asociatii, conditiile de eligibilitate fac referire la numarul