Populatia adulta din Romania ''este supusa unui mare risc de boli cardiovasculare - coronariene si cerebrale - din cauza ca hipertensiunea arteriala, una dintre cele mai frecvente afectiuni, este in sine un factor de risc major in aparitia evenimentelor cardiovasculare cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca''. Impactul sau negativ este cu atat mai mare cu cat hipertensiunea arteriala asociaza si alti factori de risc cardiovascular, precum diabetul zaharat, fumatul, dislipidemia si obezitatea.
Conform unui studiu de prevalenta a hipertensiunii arteriale si evaluare a riscului cardiovascular in Romania - SEPHAR, ''doar 14 la suta din populatia adulta nu prezinta nici un factor de risc cardiovascular''. In acelasi timp, prevalenta hipertensiunii arteriale la nivel national este de 40 la suta, ceea ce inseamna ca patru din zece adulti sufera de hipertensiune arteriala si mai mult de jumatate dintre ei sunt pacienti nou diagnosticati. ''O proportie importanta dintre pacientii nou diagnosticati cu hipertensiune arteriala sunt tineri sub 40 de ani, dar majoritatea hipertensivilor au varste peste 50 de ani'', mai reiese din studiu. Obezitatea afecteaza 37 la suta dintre adulti, chiar de la varste tinere, fiind prezenta in proportie mai mare la femei decat la barbati.
Diabetul zaharat este prezent la 5 la suta din populatia tarii, dar stare prediabetica - glicemie intre 100 si 125 mg/dl - mai au 14 la suta dintre subiectii cercetati. Aproape 46 la suta dintre adulti prezinta dislipidemii de diverse tipuri, ceea ce se explica printr-o alimentatie deficitara. Totodata, 29 la suta dintre adulti sunt fumatori, ''dar se pare ca exista o tendinta de reducere a fumatului - 14 la suta au renuntat la fumat''. SEPHAR este primul studiu de acest gen in randul populatiei adulte din Romania. Acesta a fost realizat, pe un esantion