Desi partidul sau nu ne vrea in UE, crestin-democratul Bernard Bot a fost avocatul Bucurestiului in Parlamentul de la Haga. Olanda are numai de castigat din aderarea Romaniei, care va reprezenta o noua piata de desfacere. Tratatul va fi votat marti
Romania va deveni dupa integrare o noua piata de desfacere. Asa a incercat sa-i convinga ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, pe colegii sai crestin-democrati sa nu se opuna aderarii Romaniei la UE. Parlamentul olandez a dezbatut miercuri, intr-o sedinta maraton, daca tara noastra merita sa se alature, la 1 ianuarie 2007, "celor 25".
Discutiile, care au durat aproape sapte ore, au fost monopolizate de crestin-democrati, care au incercat sa-si convinga colegii sa nu voteze, pana in vara, Tratatul de aderare al Romaniei. Propunerea lor nu a avut insa succes printre parlamentarii olandezi, urmand ca martea viitoare documentul sa fie supus votului.
Cel mai probabil, rezultatul va fi unul favorabil Romaniei. Doua dintre partidele aflate in coalitia la guvernare, dar si principala formatiune de opozitie au anuntat deja ca vor aproba documentul. Singuri, crestin-democratii au ramas fermi pe pozitie si vor da un vot negativ. Decizia acestora parea, initial, sa puna in pericol aderarea Romaniei, in conditiile in care nu se stia optiunea celorlalte partide. Respingerea Tratatului de aderare la UE de catre una dintre membrele organizatiei ar bloca aderarea, pentru ca una dintre conditiile respectarii lui ianuarie 2007 este ca toate cele 25 de Parlamente ale statelor membre sa aprobe documentul.
Crestin-democratii nu ne vor
Partidul Crestin-Democrat (CDA), principala formatiune din coalitia la putere in Olanda, sustine ca va vota impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei pentru a mentine presiunile asupra celor doua tari, in vederea continuarii reformelor. Crestin-democratii, di