Vasile Teusan(Foto: )
La Inalta Curte de Casatie si Justitie, in ultimii doi ani ani, au fost inregistrate 56 de dosare in care apare numele primarului Sibiului. Majoritatea covarsitoare a acestor procese au ca obiect anularea unor decizii de retrocedare.
Cu alte cuvinte, chiriasi care au cumparat imobile retrocedabile sau vechii proprietari ai acestora s-au vazut deposedati de case si l-au actionat in instanta pe primarul Sibiului.
Pe lista neagra a retrocedarilor se afla zeci de sibieni, care acuza existenta unei asa-zise "mafii imobiliare". Cazurile sunt asemanatoare. Un sibian obisnuit cumpara o casa, prin contract de vanzare-cumparare. Apare apoi subit fostul proprietar, din alte tari.
Dupa caz, acesta primeste o dispozitie de retrocedare, de la primarul Sibiului, sau ii actioneaza in instanta pe cei care au cumparat casa.
Procesele trec prin procedurile - mai mult sau mai putin corecte - ale Tribunalului si Judecatoriei Sibiu si ale Curtii de Apel Alba, dupa care ajung pe masa judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Numitorii comuni ai tuturor acestor povesti sunt: 1. primarul Sibiului si 2. frustrarea oamenilor de a fi dat bani pe o casa, in care s-au instalat, au amenajat-o si intabulat-o in Cartea Funciara, pentru a fi alungati din ea, peste noapte.
Primarul, ajuns din urma de dosare
Printre cei care au ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in ultimii doi ani, in urma retrocedarilor se numara Camelia Melita, Elena Corban, Brigite Kler, Elena Jugaru, Maria si Nicolae Cosma, Nistor Itoafa, Paul Golea, Vasile si Adelainda Ilea Maria si Cornel Roman.
Lista celor care si-au pierdut casa in ultimii doi ani, desi au cumparat-o, este insa mult mai lunga.
@