Doua consortii internationale interesate de construirea unei centrale nucleare de 2.000 de megawati au inaintat mai multe oferte de investitii catre Bulgaria. Potrivit agentiei Reuters, una dintre parti a propus trei variante de preturi cuprinse intre doua si patru miliarde de euro.
Autoritatile de la Sofia au declarat ca ofertele au fost inaintate de catre grupuri conduse de Atomstroiexport, controlata de banca rusa Gazprombank si de catre Skoda JS, detinuta de OMZ, divizie a Gazprom. Cele doua parti s-au angajat sa proiecteze si sa contruiasca centrala nucleara, proiect absolut necesar pentru ca Bulgaria sa ramana cel mai mare exportator de energie din Sud-Estul Europei, in conditiile in care Uniunea Europeana a impus inchiderea reactoarelor de la Kozlodui pana in 2007. "Speram sa alegem un castigator in urmatoarele sase luni", a declarat Julian Zheliaskov, seful comisiei de primire a ofertelor. Bulgaria a cheltuit deja un miliard de dolari pentru construirea unei unitati in orasul Belene, suma fiind alocata achizitionarii unui reactor de 1.000 de megawati si a altor echipamente. Acestea nu au fost insa niciodata puse in functiune si Bulgaria a abandonat proiectul, ca urmare a problemelor legate de poluare si de finantare.
Grupul condus de Atomstroiexport, din care mai face parte si Framatome ANP, detinuta de compania franceza Areva si de cea germana Siemens, a oferit trei optiuni al caror pret variaza intre doua si patru miliarde de euro. Consortiul condus de Skoda mai include Skoda Praha (divizie a CEZ) si institutul ceh de cercetare UJV Rez. De asemenea, grupul s-ar mai putea asocia cu firma americana Westinghouse si cu alte subsidiare ale CEZ.
Doua consortii internationale interesate de construirea unei centrale nucleare de 2.000 de megawati au inaintat mai multe oferte de investitii catre Bulgaria. Potrivit agentiei Reuters, una dintre parti