Din cele 5,2 miliarde de lei incasate de directorul Loteriei in anul 2004, maximum un miliard putea proveni, potrivit legii, din salariu. Restul au fost „comisioane de succes", acordate pentru depasirea planului de incasari. Scumpirea biletelor la 6/49 a redus drastic numarul cistigatorilor si a marit profiturile de zeci de ori.
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 79, din 31 mai 2001, guvernul Nastase a stabilit salariul directorilor companiilor nationale unde statul este actionar majoritar, la echivalentul salariului unui secretar de stat. Din aceasta categorie face parte si Loteria Romana, unde Ministerul de Finante este actionar unic.
Potrivit aceleiasi ordonante, directorul Loteriei putea incasa lunar, pe linga salariul de baza, o suma egala cu cel mult 50% din salariul de baza, sub forma de sporuri, adaosuri, premii si alte drepturi de natura salariala.
La sfirsitul anului, daca situatia financiara a companiei era buna, directorului i se mai acorda un premiu anual de 12 salarii de baza lunare. Asadar, putea incasa intr-un an maximum 30 de salarii de baza.
Conform datelor furnizate de Biroul de Presa al Guvernului, in 2004, un secretar de stat a incasat maximum 36.158.720 de lei lunar. Inmultind salariul lunar al unui secretar de stat cu 30, rezulta putin peste un miliard de lei, suma in care au fost incluse absolut toate primele si bonusurile pe care directorul Cristea le putea incasa potrivit OU 79/2001.
Conform declaratiei de avere, directorul general al Loteriei Romane afirma ca a incasat, datorita functiei sale de baza, un venit de 5,2 miliarde de lei. Facind diferenta, rezulta ca Nicolae Cristea a incasat 4,12 miliarde de lei din bonusurile si primele stipulate in contractul de management al companiei. Acesta insa are caracter confidential.
Vladescu „va analiza situatia"
Loteria Rom