Prima vizita in America a Regelui Mihai a avut loc in anul 1988, cu doar un an inainte de Revolutia romana. Initiatorul si organizatorul acestei vizite a fost dl Ion Cepoi, din Los Angeles, lider respectat al Societatii "Viitorul Roman". Cum, de obicei, atitudinile proregaliste se intalnesc printre simpatizantii vechilor partide istorice din Romania, e oarecum neasteptat sa constati ca si un basarabean - precum dl Cepoi - este puternic atasat ideii regalitatii. Daca insa stii ca invitatul nostru de astazi a trait in Basarabia tocmai in perioada cand ea se afla sub administratie romaneasca (1918-1944), atunci incepi sa te lamuresti: dl Cepoi este basarabean asa cum altcineva este oltean sau dobrogean, fiindca, in fapt, Domnia sa este "roman" si ca etnie, si ca cetatean.
Ei nu stiau ca regele nu putea!
- Prin anii 1990-1991 ati avut initiativa care-l propunea pe Regele Mihai drept un arbitru national, drept forta coagulanta a energiilor romanesti. Sa insemne aceasta ca sunteti un admirator neconditionat al regelui?
- Nu neaparat. Eu m-am gandit atunci mai ales la avantajele pe care le-ar fi avut Romania daca regele ar fi avut acest rol. Atunci cand tara inca nu fusese distrusa: industria devastata, pamanturile abandonate etc.
- Acum mai vedeti realista aceasta propunere?
- Cred ca da. La noi, democratia, cu toate progresele ei, mai poate inca aluneca spre formula totalitarista, chiar daca raporturile cu Uniunea Europeana cu greu mai permit asa ceva. Insa certurile dintre partide sunt determinate nu de doctrine, ci de interese de grup ori personale.
- Dar chiar sub rege ar putea exista partide de acest fel, unele chiar antimonarhice. Asta e democratia!
- Sigur ca s-ar putea - numai ca atitudinea fata de ele de la cea mai inalta autoritate a statului ar fi de descurajare. Partidele