La Biblioteca Judeteana s-a lansat, ieri, romanul lui Mircea Cavadia, "Gaura de vierme". Reprezentanta institutiei gazda, Valentina Chiriac, a oferit citeva amanunte biografice despre scriitorul nascut la Braila, in faimoasa familie Cavadia, care a avut contributii importante in dezvoltarea vietii muzicale locale. Scriitorul a parasit Braila in 1989 si s-a stabilit la Resita, unde conduce acum cotidianul "24 de ore". Din 1990 Mircea Cavadia a publicat zece volume de proza sau piese de teatru, din care patru romane, in 2001 fiind recompensat cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania - filiala Timisoara.
Scriitorul Constantin Gherghinoiu a explicat ca a inteles romanul lui Mircea Cavadia prin trei grile de lectura. Prima grila este cea a unui roman detectivistic, scris alert, cu rasturnari spectaculoase de situatie. Cea de-a doua grila de receptare trimite spre "eterna si fascinanta Romanie", iar prin cea de-a treia grila se percepe o lume babilonica, in care un personaj ramine cu luminile lui insa sfirseste prin a fi pulverizat pur si simplu.
Scriitorul Nicolae Vladulescu face, la rindul sau, o analiza romanului si constata ca acesta este un esantion de realitate. "Fara obsesia surprizei, construieste perfect situatii complexe, cu mult deasupra romanului politist traditional. Frizind fantasticul, redefineste spatii ce se inscriu in alti parametri decit cei marcati de rutina cotidiana, romanul capatind valente cu iz de calatorie initiatica", a spus Nicolae Vladulescu.
Criticul literar Andrei Grigor a remarcat ca influentele fanusiene pe care le observase in romanele de inceput ale lui Mircea Cavadia au devenit insesizabile, ca operele sale au atins un grad ridicat de personalizare. "Scoala prozastica din care se revendica Mircea Cavadia e cea a generatiei '60. Aparent, cartea poate sa se duca doar la nivelul dime