Presedintele Curtii de Apel Cluj-Napoca, judecatorul Virgil Andreies, care este membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a prezentat, ieri, bilantul de activitate a institutiei pe care o conduce pentru anul 2005. Cu acest prilej, judecatorul a admis ca exista diferite influente in Justitia clujeana.
El a adaugat ca numerosi colegi i s-au plans ca resimt presiuni atunci cand judeca dosare in care sunt implicate diferite persoane care se afla in atentia opiniei publice.
Virgil Andreies a spus ca este vorba de presiuni indirecte, realizate atunci cand diferiti oameni politici isi exprima punctele de vedere legate de un anumit caz sau atunci cand un proces este mediatizat excesiv, dar presa ar prezenta cu precadere punctul de vedere al uneia dintre parti.
Presedintele Curtii de Apel s-a ferit, insa, sa dea un exemplu concret de la instanta pe care o conduce, ci a preferat sa faca aluzie la cazul lui Dinu Patriciu.
Astfel, Andreies a spus ca este normal ca un procuror sa resimta presiune asupra sa atunci cand trei persoane, unele cu importante functii administrative, se intalnesc si discuta despre cauza respectiva. Judecatorul a reamintit ca procurorul care il cerceteaza pe presedintele "Rompetrol", Dinu Patriciu, s-a adresat CSM si a cerut conducerii acestei structuri sa ii apere reputatia profesionala. CSM ar urma sa se pronunte in curand asupra acestei cereri.
"Nu am nevoie de telefonul prefectului"
Pe de alta parte, Virgil Andreies a afirmat ca nu a primit nici un telefon de influentare de cand activeaza la Curtea de Apel. Acesta a relatat ca unul dintre fostii ministri de Justitie s-a mirat atunci cand i-a spus ca nu are telefonul mobil al prefectului de atunci, pentru ca nu are nevoie de el.
Andr