Timbrarea painii a devenit un subiect controversat, dat fiind faptul ca sunt organisme care se opun acestei masuri, totodata existand si parti care sustin noul mod de evidentiere a produselor de panificatie. Astfel, timbrarea painii, conform unui proiect de hotarare de Guvern cu privire la reglementarea producerii cerealelor, fabricarii si procesarii produselor de panificatie si patiserie, incalca normele europene, a afirmat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriasilor din Morarit si Panificatie. Acesta a spus ca Uniunea ne-a interzis clar ca produsele de panificatie sa contina vreun fel de aditivi sau cerneluri. "Patronii din UGIR-1903 nu vor sa manance timbre o data cu painea si nici sa mai creeze o noua forma de coruptie, un nou act normativ introdus pe usa din dos", a declarat la randul sau Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903. Conform acestei reglementari, ar fi nevoie de zeci de mii de timbre zilnic, confectionate din hartie de orez si imprimate la Imprimeria Romana, zeci de milioane de euro cheltuiti inutil, sustine liderul organizatiilor patronale. Actul normativ cu pricina a fost trimis de catre Consiliul Economic si Social initiatorului, adica Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru a fi reanalizat.
Timbrul a trecut testele
Pe de alta parte, reprezentantii Imprimeriei Nationale vin cu argumente linistitoare. "Am facut teste si timbrul este bun din punct de vedere tehnic. Cerneala nu este toxica, iar timbrul este facut dupa modelul din «afara». Au fost puse in discutie mai multe variante de timbrare, iar cei din panificatie au cazut de acord ca aceasta varianta este cea mai potrivita. Cat despre costul suplimentar, putem spune ca este unul destul de redus, dat fiind faptul ca valoarea timbrului va fi de maximum 10 bani", a explicat Corina Ozon, specialist relatii publice in cadrul Imprim