CELULARUL Concetatenii nostri au in casa, in medie, un telefon mobil. Daca ne luam dupa datele furnizate de operatorii de telefonie mobila, unul din doi romani are celular, fie cu abonament, fie pe cartela.
Mai tot romanul are celular. Daca la inceputurile telefoniei mobile pe piata noastra, a avea mobil era un lux sau un moft, acum a ajuns o necesitate, dar si o dependenta.
UN MOBIL DE FAMILIE. Conform sondajului CURS, in casa unui roman este in medie un telefon mobil. In cazul familiilor mai tinere, intre 18 si 30 de ani, numarul de telefoane din gospodarie ajunge la 1,8, in timp ce batranii nu au fost convinsi inca, dovada fiind ca au rareori un telefon in gospodarie. Cu toate acestea, estimarile pentru anii urmatori arata ca rata de penetrare a telefoniei mobile la noi in tara va fi de peste 70% la sfarsitul lui 2006. In lume, trei miliarde de persoane vor utiliza serviciile de telefonie mobila in 2008, dublul numarului de clienti de astazi. Piata telefoniei va atinge 635 miliarde de euro in acelasi an, fata de suma de 400 de miliarde inregistrata in 2004.
PRETURI MICI. Daca e sa vorbim, in schimb, de cei care au telefon cu abonament sau cu cartela, romanii sunt impartiti. Daca tinerii au preponderent mobil cu abonament, dar si o cartela - in cele mai multe cazuri la mai multi operatori de telefonie mobila - , romanii de peste 55 de ani utilizeaza telefoanele cu abonament intr-o proportie mica, dar si pe cele cu cartela.
Ca urmare, tendinta pietei atat romanesti, dar si internationale este de saturatie. Asadar, pentru a atrage clienti in tari mai putin dezvoltate - cum este si cazul Romaniei - producatorii de telefoane mobile trebuie sa ofere preturi foarte scazute.
1,1
telefoane mobile sunt in medie in casa unui roman. Tinerii au mai multe celulare si vorbesc de mai multi bani pe mobil decat pe fix.
In gospodaria dvs.