Intre 31 ianuarie si 2 februarie, reprezentantii Fondului Monetar International s-au intalnit cu specialisti din Ministerul Finantelor pentru discutii asupra evolutiei economice a Romaniei. Potrivit unui comunicat al MFP, dezbaterile s-au axat pe executia bugetului general consolidat in anul 2005, veniturile si cheltuielile programate pentru anul 2006, legislatia fiscala din perioada 2006-2007 si perspectivele fiscal-bugetare pe termen mediu (2006-2009). Discutiile nu au avut in vedere si acordul stand-by, pentru care negocierile au esuat in toamna anului trecut.
Acordul stand-by, rediscutat in martie
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat vineri ca negocierile pe tema acordului ar putea fi reluate in perioada urmatoare, daca FMI va considera, in functie de rezultatele consultarilor macroeconomice, ca o evaluare poate fi incheiata cu succes. Potrivit lui Doltu, in acest caz, o misiune a FMI va veni in Romania, probabil in luna martie. Conditiile initiale stabilite la incheierea acordului, in iulie 2004, vor fi rediscutate, iar evaluarea finala va avea loc in luna octombrie. Secretarul de stat a afirmat insa ca partea romana nu va negocia asupra deficitului bugetar pentru acest an, stabilit la 0,5% din PIB. El a aratat ca necesitatea de crestere a cheltuielilor cu investitiile nu poate fi acomodata daca deficitul bugetar este mai redus de 0,5%.
Cheltuieli mai mari, in 2006
Ministerul Finantelor a anuntat pentru acest an o majorare a cheltuielilor de capital la 3% din PIB fata de 2,4% in 2005, majorarea fiind explicata de investitiile sporite in infrastructura prevazute pentru acest an. "In cadrul restrictiei privind deficitul bugetar are sens sa rediscutam acordul. Romania este o tara care trebuie sa se dezvolte, cu pastrarea stabilitatii macroeconomice", a spus Doltu. Reprezentantul Finantelor a aratat