Producatorul de ulei Argus Constanta intentioneaza sa creeze o societate mixta pentru producerea si vanzarea de biodiesel, decizia urmand sa fie discutata de actionarii companiei la inceputul lunii martie, a declarat agentiei Mediafax directorul general al firmei, Vasile Leu.
"Este o piata cu potential, care ne poate ajuta sa valorificam productia de ulei brut pentru care nu exista cerere", a spus Leu.
Potrivit reprezentantului companiei, producerea de biodiesel necesita investitii care variaza de la cateva milioane de euro pana la 10 milioane de euro. Intr-o prima etapa, ar urma sa fie valorificat surplusul actual de ulei brut care se vinde greu, fara insa sa fie majorata capacitatea de productie. Leu apreciaza ca o data cu producerea de biodiesel activitatea firmei ar deveni mult mai rentabila, in conditiile unor costuri de productie mai mici. Oricum, concurenta pe aceasta piata este mai mica fata de cea din domeniul uleiului, unde au aparut jucatori noi in ultima perioada. In ceea ce priveste materia prima, Leu spune ca asigurarea acesteia nu constituie o problema, Romania dispunand de cantitati suficiente de oleaginoase - seminte de rapita, soia si floarea-soarelui -, iar metanolul poate fi procurat din tara. Biodieselul este un combustibil alternativ, total nepoluant, produs din resurse regenerabile.
Potrivit normelor europene, Romania, alaturi de toate tarile europene, trebuie sa ia masuri in vederea inlocuirii benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020. Pretul unui litru de biodiesel, fara accize si taxe, este mult mai mic fata de cel al unui litru de motorina. Argus nu este insa singura companie interesata sa produca biodiesel in Romania. Grupul portughez Martifer a anuntat, anul trecut, ca vrea sa construiasca o rafinarie specializata in pr