Actualul ministru al Sanatatii si urmasii sai vor avea nenumarate propuneri de facut si un teanc de ordine de elaborat si semnat in ceea ce priveste activitatea din spitale. In proiectul Legii spitalelor, existent in pachetul legislativ propus de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, apar, deseori, "expresii" de genul: "la propunerea ministrului Sanatatii Publice", "se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii Publice", "cu avizul Ministerului Sanatatii Publice (MSP)".
Chiar si schimbarea denumirii unei unitati spitalicesti se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii: "Reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului si a denumirilor pentru spitalele publice se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii, la propunerea conducerii spitalelor, cu avizul Consiliului Judetean sau al Consiliului Local, iar in cazul unitatilor sanitare din subordinea ministerelor si a institutiilor cu retea sanitara proprie, prin ordin sau decizie a ministrului, respectiv a directorului institutiei cu avizul MSP".
O problema care va da mari batai de cap ministrului Sanatatii consta in stabilirea componentei, atributiilor, modului de organizare si functionare a Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor. Comisia trebuia sa functioneze inca din anul 2003, asa cum prevede actul normativ de infiintare al acesteia. Din pacate, dupa cum ne-au declarat surse autorizate din cadrul Ministerului Sanatatii (MS), "Comisia nu s-a intrunit niciodata din cauza ca MS nu si-a desemnat nici un membru in componenta acesteia". In proiectul Legii spitalelor, propus de Nicolaescu, se precizeaza ca tot ceea ce este legat de componenta si atributiile Comisiei "va fi aprobat prin hotarare de Guvern, la propunerea MSP. Comisia va functiona in coordonarea premierului".
Din Comisie vor face parte reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului, Academiei Romane, Colegiului Medicilor din Romania,