(Foto: )
Cel mai longeviv functionar public clujean, arhitectul-sef al judetului Cluj, Radu Spanu, este autorul celor mai renumite proiecte de urbanism din judet.
Din functia de director al Directiei Generale de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice din cadrul Consiliului Judetean, pe care o detine din 1985, Spanu si-a pus parafa pe proiecte de anvergura cum ar fi Aeroportul Cluj, noul sediu al Bibliotecii Judetene "Octavian Goga", Casa Copilului, Salvare, scoli si licee.
De asemenea, Spanu este celebru prin jongleriile in urma carora firmele sale se adapa de la bugetul local si judetean. Pe scurt, firmele apropiate lui Spanu participa cu proiecte la licitatii publice, Spanu, din postura de arhitect-sef, fiind cel care decide castigatorii.
Sau, si mai simplu, firmele lui Spanu isi adjudeca incredintarile directe. Adica Spanu centreaza si tot el marcheaza.
Pana acum, singurele licitatii sau atribuiri directe care i-au scapat lui Spanu se refereau la restaurarile de monumente istorice, domeniu in care arhitectul-sef nu avea competentele prevazute de lege. Cum in acest domeniu urmeaza sa fie puse la bataie sume enorme, Spanu s-a decis sa intre in joc.
Curs din bani publici
Ultima gaselnita a lui Radu Spanu se refera la restaurarea monumentelor istorice. Pentru a putea participa la lucrari de restaurare, orice arhitect trebuie sa aiba un atestat profesional care se obtine in urma absolvirii unor cursuri de pregatire postuniversitare.
Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, in colaborare cu Fundatia Transylvania Trust, organizeaza un curs de "Reabilitare a monumentelor istorice".
In urma acestuia, arhitectii obtin o diploma care le permite sa proiecteze si sa conduca lucrar