In bugetul pe anul 2006 al municipalitatii clujene, act aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca, se prevede alocarea a un milion RON (10 miliarde lei vechi) pentru crearea unui incubator de afaceri.
In cadrul acestuia vor fi incluse, timp de cinci ani, 20 de firme care vor beneficia timp de cinci ani de consultanta in afaceri, loc pentru productie si spatii de prezentare, toate acestea fiind oferite gratuit in primul an, costurile urmand apoi sa creasca progresiv, astfel incat in al cincilea an firmele vor plati integral chiria.
Administratia locala clujeana se mandreste ca proiectul va fi demarat in cel mai scurt timp.
Idee americana
Incubatorul de afaceri este o idee a primarului Boc pe care edilul preluat-o in urma vizitei din SUA de la finele anului 2005. Totusi, de la stadiu de idee pana la punerea in practica a proiectului este o cale lunga. Astfel, costurile acestui proiect atingeau sume exorbitante - 3 milioane de euro - pe care municipalitatea clujeana nu si le putea permite.
In aceste conditii, s-a apelat la fonduri Phare. Insa, pentru a accesa aceste fonduri, trebuiau indeplinite anumite conditii, pe care Primaria Cluj-Napoca nu le intrunea singura.
"Tinand cont ca proiectul Phare trebuia inceput de mult, iar noua ne-a venit ideea tarziu, am facut demersuri pentru ca Baia Mare, care avea un proiect similar cu al nostru, sa ne primeasca si pe noi in cadrul proiectului. Mai mult, Phare pune accent pe experienta in astfel de proiecte.
Cum noi nu aveam deloc un trecut in astfel de initiative, iar Baia Mare avea, in acest sens fiind cunoscut cazul centrului de afaceri Millenium, am decis ca ei sa fie aplicantii proiectului. La Cluj-Napoca, in realizarea incubatorului de afaceri, va contribui si Consiliul