- Diverse - nr. 24 / 6 Februarie, 2006 Nu ne referim doar la legumele trufandale din productia proprie, care, sa recunoastem, in urma cu 13-14 ani invadau in aceasta perioada a anului pietele si magazinele specializate _ atat de mult hulitele "aprozaruri". Este vorba si despre ce ofera comertul de legume si fructe din ceea ce numim "import", produse a caror calitate intrinseca este nu numai indoielnica, ci poate si daunatoare sanatatii consumatorilor, si fata de care nici un organ de control nu indrazneste sa ridice vocea. De ce? Un confrate din redactie prezenta, mai zilele trecute, o acuta "radiografie" a ceea ce a ramas din legumicultura mureseana si ajungea la concluzia alarmanta ca, practic, acest sector a disparut complet, ca intregul "cortegiu" de sere _ si amintesc aici doar pe cele din Iernut, Acatari si Azomures _ a devenit o amintire trista. La care as adauga: totul s-a petrecut sub privirile impasibile ale administratiilor locale, al nepasarii si neputintei organelor agricole judetene, al blazarii nejustificate a specialistilor nostri _ candva oameni de initiativa si cu spirit de luptatori pentru meseria si crezul lor. Unde ne sunt specialistii din legumicultura si horticultura? Probabil s-au reprofilat sau au parasit sectorul, sub semnul lasitatii condamnabile. Nu intentionam sa dam aici si acum sfaturi si solutii _ nu intra in competenta noastra, iar subiectul ar merita un colocviu cuprinzator, unde sa-si spuna parerea si sa dea verdicte tocmai ei, specialistii. Este adevarat ca situatia nu este mai buna nici pe plan national (dar asta nu scuza obligatiile judetene). Peste tot in tara, pietele sunt aprovizionate, la preturi exorbitante, cu rosii, ardei, castraveti, fasole, usturoi importate de aiurea. Pana si conservele din asemenea produse agricole sunt aduse "de la altii", dupa cum vom putea vedea din cifrele statistice. "In tara, de pilda, mai