Moneda nationala si-a continuat saptamana trecuta procesul de apreciere, euro revenind la valori care mai puteau fi intalnite la inceputul lui octombrie trecut, chiar daca cererea de valuta a clientilor a depasit oferta exportatorilor.
Cresterea euro a fost "sustinuta" de nivelul inalt al dobanzilor de pe piata interbancara, care dupa ce in ultima saptamana din ianuarie scazusera la 1 -3%, au revenit la 7 - 9%. "Faptul ca BNR continua sa atraga lichiditatea din piata la un nivel de 7,50% a mentinut un nivel ridicat al dobanzilor interbancare, comenta un dealer. Astfel, bancile au inceput sa vanda euro pe care sa ii plaseze la dobanzi pe o zi cuprinse intre 7 si 9%, acoperind cu usurinta deficitul de valuta din piata. Cred ca au aparut si diverse fonduri speculative care se grabesc sa profite la randul lor de dobanzi". Interesant este faptul ca pentru prima data, incepand cu octombrie, BNR nu a atras lei din piata monetara.
Aceasta situatie se datoreaza faptului ca fata de alte licitatii, saptamana trecuta sumele pe care bancile au fost dispuse sa le plaseze in depozite la o luna cu o dobanda de 7,50%/an au fost considerate prea mici.
Euro a inceput saptamana la 3,6120 si a incheiat-o la 3,6074 lei, insa cotatiile au scazut sub pragul de 3,6 lei, pana la 3,5970 lei.
Tendinta de apreciere ar putea incetini in zilele urmatoare, in cazul in care dobanzile interbancare vor scadea, asa cum se anticipeaza.
Noul prag suport pentru euro pare a fi acum cel de 3,6 lei, dupa ce la inceputul anului el fusese cel de 3,67 lei.
Dolarul american ar putea reveni peste pragul de 3 lei, "incurajat" de evolutia paritatii euro/dolar, care a coborat dupa o luna sub pragul de 1,20 dolari, cursul evoluand saptamana trecuta intre 2,9839 si 2,9877 lei.
Moneda nationala si-a continuat saptamana trecuta procesul de apreciere, euro revenind la valor