Mircea Eliade, de la pasiunea din copilarie pentru carabusi si explorarea misterelor de pe strada Mintuleasa pina la angajamentul legionar si fascinatia pentru religiile orientale. Istoricul Florin Turcanu urmareste fiecare pas al unuia dintre cei mai celebri romani in noua si pasionanta biografie completa publicata la Humanitas.
Adolescentul miop fascinat de lectura, de chimie si de ocultism, care haladuia pe strazile vechiului Bucuresti si era corigent la patru materii, intre care romana, a reusit sa ajunga, la cincizeci de ani de la aceste intimplari, parintele fondator al istoriei religiilor si, in lumea academica, fara doar si poate, cel mai citit autor roman.
Celebru in tinerete, „lider de generatie", asa cum, cu siguranta, si-a dorit, citat, apoi, si frecventat intelectual de orice student occidental in stiinte umaniste, profesorul Eliade nu a fost parasit de miopia adolescentina care i-a jucat neplacuta festa legata de angajamentul interbelic alaturi de o cauza grotesc-totalitara.
Incercind sa treaca sub tacere episodul si evitind explicatiile care se impuneau, a contribuit – involuntar – la fascinatia propriei sale biografii, din care a sperat sa elimine stinjenitoarele continuitati. Si din acest motiv, odata ce ne-am mai indepartat de anii ’90, marcati in Romania deopotriva de mitul si de scandalul Eliade, se impunea o biografie a sa, amanuntita, lucida si obiectiva.
Cartea lui Florin Turcanu, „Mircea Eliade. Prizonierul istoriei", disponibila acum si in versiune romaneasca, este tocmai aceasta asteptata biografie si reda, cu talent narativ si rigurozitate, continuitatea relativa a unei povesti individuale.
Falsul din certificatul de nastere
Pentru un cititor malitios sau animat de o credinta in predestinare, viata lui Mircea Eliade incepe cu citeva elemente care i-ar putea prevesti dest