Decizia Ministerului Agriculturii de a discuta majorarea taxelor vamale la importul de carne de porc a declansat furia reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii care au acuzat MAPDR-ul ca se lasa influentat de "cercuri de interese nelegitime".
Intr-un comunicat de presa dart publicitatii luni, Ministerul Agriculturii precizeaza ca va tine cont de interesele consumatorilor si ale companiilor de profil la luarea unei decizii in privinta majorarii taxelor vamale la importurile de carne.
"Ministerul Agriculturii este atent atat la preturile de piata ale produselor, cat si la capacitatea de productie si la nivelul importurilor si exporturilor", se arata in comunicat.
Ministerul Agriculturii afirma insa ca nu s-a luat inca nici o decizie in ceea ce priveste modificarea taxelor vamale la importurile de carne, intrucat consultarile cu reprezentantii Comisiei Europene de la Bruxelles nu au fost finalizate.
La jumatatea lunii ianuarie Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene acordul pentru majorarea taxelor vamale la importurile de carne de porc. La acea vreme ministrul Gheorghe Flutur declara ca aceasta decizie va fi luata in urma solicitarilor producatorilor romani.
Acesta a afirmat ca demersul a fost facut in urma insistentelor patronatelor din domeniu. "Patronatele au cerut insistent protectie pentru ca stau cu produsele pe stoc, mai ales in cazul carnii de pasare.
Exista posibilitatea introducerii unor taxe vamale mai mari la carnea de pasare, dar si la porc. Pozitia noastra este sa liberalizam comertul, dar daca nu se poate, trebuie sa luam masuri pentru securitatea noastra", a precizat Flutur.
La carnea de porc s-a cerut o taxa vamala unica de 20%. La ora actuala, taxele variaza intre 0 si 45%, in functie de produs. "In conditiile in care avem contingente cu Uniunea European