Chiftele cu ceapa caramelizata.
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg carne de vita tocata, 1/4 pahar smantana acrisoara, 1 lingurita cimbru uscat, 1 lingurita busuioc uscat, 1 lingurita rozmarin uscat. Pentru ceapa caramelizata: 1 lingura ulei de masline, 3 cepe rosii mijlocii taiate rondele, 1 lingura otet aromat, 2 lingurite miere.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron mai mare carnea, ierburile si smantana si se amesteca bine. Se imparte compozitia in 6 portii, se formeaza 6 chiftele plate, cu grosimea de 1,5 cm, si se pun deoparte la rece.
Pentru caramelizarea cepei: se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se dunstuiesc rondelele de ceapa circa 20 de minute, la foc potrivit (ceapa trebuie sa se inmoaie si sa se rumeneasca bine). Se adauga otetul si mierea si se mai lasa sa fiarba incet, aproximativ 10 minute, amestecand intruna.
Se incinge o tigaie pe foc, se unge cu un strat subtire de ulei si se prajesc chiftelele, cate 8 minute pe fiecare parte, la foc potrivit. Se servesc calde, cu ceapa caramelizata rasfirata deasupra si cu salata verde ca garnitura.
Placinta cu carne
Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluatul fraged: 1 pahar (cu varf) de faina, 1/2 lingurita praf de copt, 90 g unt taiat bucatele, 1 1/2 lingura apa. Pentru umplutura: 1 lingura ulei, 2 felii costita afumata taiate marunt, 1 ceapa mica tocata, 750 g carne de vita tocata, 2 linguri faina, 375 ml zeama concentrata de carne de vita (Knorr+apa), 125 ml rosii pasate, 2 linguri sos Worcester, 2 lingurite ierburi aromate uscate, 1 lingurita praf de mustar. Pentru "capac": 1/2 pachet (circa 190 g) aluat de foitaj congelat, 1 ou batut.
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 210gr. si se prepara aluatul in felul urmator: se cerne faina, impreuna cu praful de copt, intr-un castron mai mare, se adauga untul si se amesteca cu varfu