S-au nascut sau au crescut la Cluj. Aici au facut scoala. Aici s-au specializat in diverse domenii. Puteau ramine „acasa" si sa-si faca o cariera, dar au ales Bucurestiul. Mirajul Capitalei i-a atras si nu i-au putut rezista. Sint multumiti, lucreaza mai mult, dar si cistiga mai bine, s-au descurcat. Sint clujenii de Capitala.
Rar, ii cuprinde dorul de casa, si atunci ar da orice sa fie, macar pentru un ceas, la Cluj.
Valuri la patru ani
Primul val al clujenilor „de Capitala" a fost imediat dupa alegerile din 1996, cind mai multi demnitari ai puterii din Cluj au fost numiti in posturi in Bucuresti. Andrei Marga la Ministerul Invatamintului sau Radu Sirbu la FPS au dus cunoscuti la Bucuresti, sa ii ajute. Consilieri, secretare, simpli functionari au luat drumul Bucurestiului. Si acolo au ramas.
Dupa 2000, si reprezentantii Guvernului PSD au contat pe experienta clujenilor. Nu mai putin de trei ministri, Ioan Rus la Interne, Vasile Dincu la Informatii Publice si Vasile Puscas, negociator-sef cu Uniunea Europeana, s-au inconjurat de specialisti clujeni. Si acestia au ramas in Bucuresti. Situatia s-a perpetuat si dupa alegerile din 2004. Clujenii au ocupat Capitala.
„N-am avut timp sa vad cum arata Bucurestiul"
Rares Niculescu a lucrat in presa si a fost, pentru o scurta perioada, director in Primaria Cluj-Napoca. Acum lucreaza ca si consilier la cabinetul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Dupa cum recunoaste, lucreaza in minister si 12 ore pe zi, asa ca nu prea a avut timp sa vada cum arata Bucurestiul, „cu exceptia sarbatorilor".
„Cam o treime din fiecare luna sint plecat in strainatate, mai ales la Bruxelles si Luxemburg, dar si in alte tari europene. Parte d