IN COMPETITIE Utilizatorii romani de computer stau, in medie, 168 de minute pe zi in fata PC-ului, in timp ce persoanele care se uita la televizor aloca acestei activitati in jur de 152 de minute zilnic.
Calculatorul, la inceput un obiect scump, la care nu aveau acces decat oamenii cu bani sau firmele, a devenit acum o unealta indispensabila pentru munca a milioane de persoane. Computerul nu mai e un lux, a devenit o necesitate. Acest obiect a ajuns aproape de neinlocuit, fie ca lucram, ne jucam sau invatam cu ajutorul lui. Prin intermediul PC-ului si al internetului suntem in contact cu lumea si nu ne-am mai putea imagina realitatea fara aceasta conexiune. Pe scurt, calculatorul e mai mult decat un obiect, e poarta noastra catre lume, catre cunoastere.
CERCETARE. Potrivit sondajului CURS din decembrie 2005, 17% dintre respondenti (persoane in varsta de peste 18 ani) detineau un calculator in gospodarie, iar 14% aveau un calculator cu CD-rom sau DVD-rom. Potrivit datelor Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), in Romania existau 2,5 milioane de computere in 2004. Estimarile ministerului pentru anul 2005 arata ca numarul acestora a crescut la 3 milioane de bucati. Astfel, la o populatie de 21,73 milioane de locuitori (potrivit Institutului National de Statistica), ponderea computerelor in 2005 este de 13,8%. Deci la 100 de locuitori revin aproape 14 calculatoare, dublu fata de 2003, cand numarul era de 7 PC-uri la 100 de persoane. Cu toate ca PC-urile se inmultesc vazand cu ochii, romanii stau mai prost fata de europeni. In 2003, media in UE era de 31 de computere la 100 de locuitori.
STATISTICI. PC-ul reprezinta un obiect dorit de foarte multi romani (17% din cei chestionati doresc sa isi cumpere un calculator in acest an), surclasand chiar si telefonul mobil in topul obiectelor dorite de conationalii nostri (15%). Potrivit so