Conducerea centrala a PNL a hotarat ca pana la Delegatia Permanenta din 24 februarie, subiectul fuziunii sa nu mai fie discutat in public. Motivul ar fi acela ca se doreste ca dezbaterile din filiale pe acest subiect sa nu fie influentate de pozitii exprimate de la centru.
In sedinta Comitetului Executiv de ieri, secretarul general al partidului trebuia sa prezinte o situatie preliminara cu punctele de vedere ale filialelor. La finalul intalnirii, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a spus ca subiectul fuziunii nu a mai fost abordat in cadrul intalnirii.
"Membrii Comitetului Executiv au considerat ca nu este nevoie sa se pronunte astazi, nicidecum in public, in privinta fuziunii, pentru ca vrem ca aceste dezbateri din filiale sa nu fie influentate de anumite pozitii exprimate de la centru", a precizat Tariceanu. El a adaugat ca procedura de consultare a filialelor se afla intr-un stadiu avansat, iar o evaluare de parcurs nu mai este necesara. Potrivit unei situatii prezentate anterior, din 16 filiale care se pronuntasera, 15 erau pentru fuziune si una impotriva. "Trebuie subliniat ca cele care s-au pronuntat in favoarea fuziunii au cerut mentinerea identitatii liberale a viitorului partid rezultat din fuziune", a adaugat liderul PNL.
Dupa ce democratii au avansat data de 15 iunie ca termen pentru realizarea fuziunii, reactiile liberalilor au fost dintre cele mai diverse. Filialele care s-au pronuntat pana acum in privinta fuziunii considera ca aceasta nu poate fi luata in discutie decat daca se pastreaza identitatea si doctrina liberala. Aceasta idee a fost sustinuta si de membrii din Biroul Permanent Central al partidului, care au apreciat ca PNL nu poate face abstractie de legaturile sale cu Partidul European Liberal Democrat. Decizia finala va apartine Congresului Extraordinar al partidului, care va fi convocat doar dupa ce toate filialele P