(Foto: Zi de Zi)
Dupa ce anul trecut a demarat procesul de privatizare a 51% din actiunile statului detinute la ROMGAZ, prin selectarea consultantului, Credit Suisse First Boston Linklaters si FRAI, Guvernul a revenit asupra deciziei initiale si regandeste strategia de privatizare in cazul producatorului de gaze din Medias.
Oficialii Guvernului au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca, in baza memorandumului intocmit de catre reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, privatizarea SNGN ROMGAZ SA Medias nu se va face catre un investitor strategic, deoarece va fi in defavoarea statului roman.
De altfel, Codrut Seres, ministrul Economiei, isi exprimase acest punct de vedere inca de anul trecut, cand au fost intens contestate privatizarile companiilor de stat care detin un monopol natural, in special vanzarea PETROM catre austriecii de la OMV.
Guvernul rastoarna prin aceasta decizie calculele investitorilor interesati de a participa in competitia pentru achizitia pachetului majoritar detinut de stat la ROMGAZ.
Va reamintim ca, potrivit calendarului fixat de MEC, la inceputul acestui an ar fi trebuit sa inceapa procesul de depunere a scrisorilor de intentie pentru cumpararea ROMGAZ, dupa ce in vara anului a fost selectata firma de consultanta care va intermedia privatizare ROMGAZ.
Companiile, printre care Gaz de France, societate care detine 51 % din actiunile Distrigaz Sud, E.ON Ruhrgas, concernul german care este proprietar al Distrigaz Nord, Enel, holdingul italian care detine deja o parte din societatile de distributie a energiei electrice din Oltenia si Moldova, respectiv Wintershall, firma germana implicata in exploatari gazeifere alaturi de ROMGAZ si dintre ai carei actionariat face parte colosul rusesc GAZPROM, firme care si-au exp