Membrii din conducerea Loteriei Romane s-au folosit de propriii angajati pentru a-si rotunji veniturile. Ei le-au incheiat asigurari de viata la o companie privata, de pe urma carora au incasat comisioane. Intermediarul afacerii a fost chiar Romeo Cristea, fratele directorului Loteriei Romane.
O parte dintre angajatii Loteriei Romane sustin ca au fost obligati de catre sefii lor sa-si incheie asigurari de viata la firma GRAWE Romania Asigurare SA. Ei ne-au spus ca gestionarii care au refuzat sa-si incheie asigurarea de viata propusa de seful lor au fost amenintati ca isi vor pierde locul de munca. „Asigurarea am fost nevoita sa o inchei din 2003.
De atunci platesc anual cinci milioane de lei. Ca mine sint mii de gestionari din intreaga tara. Am o leafa mica, de doar citeva milioane de lei, si a fost o perioada in care nu am putut sa platesc rata si m-am imprumutat de bani ca sa nu-mi pierd serviciul", ne-a declarat o gestionara care a dorit sa ramina anonima.
Statutul de gestionar la Loterie nu ii obliga pe angajati sa-si incheie asigurare de viata. Pentru incheierea acestor contracte, Loteria Romana nu a organizat licitatie publica. Salariatii Loteriei au incheiat asigurarile in nume propriu. Pentru ca directorii Loteriei sa se puna la adapost de orice repercusiuni, formularea din contract a fost putin intoarsa din condei.
„La cererea dumneavoastra, incepind cu data..., si in conformitate cu aceasta polita si in conditiile de asigurare atasate, beneficiati de protectie prin asigurare pentru cazurile de risc...", asta e fraza de inceput a contractului.
„A fost optiunea lor"
Asigurarile de viata nu au fost incheiate direct cu firma GRAWE, ci prin intermediul unui broker de asigurari - SAFE Invest Romania SRL, cu sediul la Cluj-Napoca. George Stan, directorul departamentului „Resurse Umane" al Loteriei, s