Mentinerea unei tinte de inflatie pentru acest an de 5%, desi nivelul mai realist ar putea fi cel de 6%, ar putea aduce maine decizia BNR de majorare a dobanzii de referinta.
"Zvonerii" din piata prognozeaza un nou nivel al dobanzii de 8 - 8,5%, iar pentru iunie o noua crestere la 9%. In asteptarea acestei masuri, bancile comerciale nu au mai dorit sa isi plaseze lichiditatile in depozite lunare sau certificate de depozit la trei luni, pe care BNR le remunereaza in prezent cu 7,5% pe an. Saptamana trecuta s-a ajuns ca BNR sa considere prea mica suma pe care unele banci au dorit sa o plaseze, anuland licitatia, iar ieri au fost atrase doar 374,8 milioane lei in depozite cu scadenta la o luna, dobanda fiind 7,5%, fata de miliardele de lei de la precedentele licitatii.
"Chiar daca BNR va majora dobanda de politica monetara, nu cred ca bancile comerciale vor opera, la randul lor, randamentele cu care remunereaza depozitele atrase, de la populatie sau companii", crede un dealer. "Singurele care vor majora dobanzile sunt cele care nu le-au realizat de la inceputul anului. Insa, o astfel de masura a BNR va inmulti in scurt timp numarul fondurilor speculative, multe fiind deja prezente in piata pentru a profita de dobanzile mari de pe interbancara".
Cu rare exceptii, de la inceputul anului, nivelul dobanzilor la o zi si la o saptamana se mentine in culoarul 7 - 9%, valori care reprezinta principala cauza a aprecierii leului, bancile preferand sa vanda euro si sa plaseze leii.
"Banii fierbinti" ar putea sa nu intre in tara doar in cazul in care Banca Centrala Europeana va decide sa majoreze dobanda de referinta din euro-zona de la 2,25 la 2,50 - 2,75% iar Fed va continua sa o creasca pe cea americana.
Mentinerea unei tinte de inflatie pentru acest an de 5%, desi nivelul mai realist ar putea fi cel de 6%, ar putea aduce maine decizia BNR de majora