OFTALMOLOGIE Schiuri, manusi, fular, caciula... Esti gata de plecare! Muntele te asteapta. Insa nu crezi ca ai uitat ceva? Ochelarii de soare sunt indispensabili, fiindca altitudinea si zapada maresc considerabil intensitatea razelor ultraviolete.
Dar de ce soarele este mai agresiv la munte? Din cauza inaltimii, care ne apropie de soare? Nicidecum. Raportat la distanta dintre Pamant si Soare, care este de peste 150 de milioane de kilometri, o inaltime de cateva sute de metri nu are nici o importanta. Explicatia consta in faptul ca, pe masura ce ne inaltam fata de nivelul marii, atmosfera traversata de razele soarelui se rarefiaza. Astfel, atmosfera filtreaza mai putin ultravioletele. Intensitatea acestora creste cu 10% la fiecare 1.000 de metri. Mai mult decat atat, razele soarelui se reflecta in proportie de 90% pe zapada, comparativ cu doar 10%-20% pe nisip. La munte, in perioada de iarna, orele de luminozitate maxima sunt cuprinse intre 11:00 si 15:00.
Feriti-va de ultraviolete
De aceea, in lipsa ochelarilor de soare, ochii recepteaza o cantitate foarte mare de ultraviolete. Desi acestea nu dau senzatia de caldura, iar temperatura scazuta te poate pacali, arsurile dupa o zi petrecuta la munte pot fi severe. Cele mai expuse zone sunt nasul, obrajii, urechile, gatul si ochii.
Cazurile de oftalmie a zapezii, numita si orbirea zapezii, reprezinta cele mai frecvente probleme cauzate de neprotejarea ochilor. Aceasta arsura a corneei este foarte dureroasa, provocand fotofobie (pacientul nu suporta lumina) si lacrimare intensa, explica medicul oftalmolog Oana Florescu de la Spitalul Universitar de Urgenta. Pe termen lung, persoanele care se expun excesiv la soare fara sa se protejeze - atunci cand sunt la munte, la mare sau, pur si simplu, in oras - risca sa sufere afectiuni ale retinei, inflamatii, aparitia prematura a cataractei (opacifierea cris