Ti-ai furat seful sau nu ii esti loial? Investitorii straini prezenti in Romania au gasit solutia sa-i prinda pe angajati: detectorul de minciuni. Din ce in ce mai multi angajatori straini, dar si romani apeleaza la detectorul de minciuni pentru a testa loialitatea angajatilor sau sustragerile de la locul de munca.
„Am recurs la detectorul de minciuni pentru a testa loialitatea angajatilor mei. Am testat atat angajatii noi, dar si pe cei vechi. Si, pentru a-mi castiga autoritatea si increderea angajatilor mei, m-am supus chiar eu testului poligraf.
Mi s-a spus ca am fost primul director general al unei firme care s-a supus unui astfel de test", ne-a declarat Adrian State, directorul general Den Braven Romania. „Este foarte adevarat ca a crescut numarul firmelor care recurg la testul poligraf.
Sunt firme straine care utilizeaza acest aparat in cadrul serviciilor si departamentelor de resurse umane, realizand testari cu prilejul angajarii personalului sau pe parcurs, periodic, in functie de anumiti factori care raman la latitudinea conducerii manageriale", afirma reprezentantii unor firme de profil.
„Poligraful este un instrument de inregistrare a reactiilor psihofiziologice care, analizand constiinta subiectului, cauta sa evidentieze daca acesta reda cu fidelitate si sinceritate informatiile si derularea faptelor.
Functionarea poligrafului se bazeaza pe faptul ca o minciuna spusa constient produce tensiune emotionala, care, la randul ei, induce modificari ale reactiilor fiziologice, acestea fiind inregistrate sub forma unor diagrame", se mentioneaza pe site-ul unei firme din domeniu.
Motivele pentru care se solicita testarea cu poligraful („detectorul de minciuni") sunt diverse, dar cele mai multe cazuri vizeaza loialitatea fata de angajator, scaderea randamentului in munca, incorectitudini sau sus