Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara - Romalimenta considera unitatea patronatului alimentar mai necesara ca oricand. Astfel, Adunarea Generala a Federatiei Romalimenta a validat conducerea acesteia formata din presedinte Sorin Minea (ARC) si vicepresedintii Alexandra Gatej (Unilever Romania) si Valeriu Steriu (APRIL). In Consiliul Director sunt reprezentate patronatele berii, carnii, conservelor, laptelui, painii, pestelui, spirtoaselor, vinului, alaturi de mari firme romanesti si internationale.
"Anul 2006 este hotarator pentru pregatirea industriei alimentare romanesti pentru aderare. Avem nevoie de eforturi uriase investitionale (programul SAPARD este principalul sprijin), dar si de un mediu concurential de tip european cu conditii egale, fara reesalonari si scutiri de datorii, cu nivel redus al TVA la alimente", se arata int-un comunicat de presa al Federatiei. Intrebat de ce este atat de necesara aceasta uniune a organismelor din industria alimentara, Valeriu Steriu, presedintele APRIL ne-a spus ca "sunt foarte multe interese comune intre cei din industria alimentara. Unul dintre principalele motive ar fi lupta pentru reducerea nivelului TVA la alimente, cota de 19% fiind inadmisibila". Steriu considera ca un organism mai puternic in domeniul industriei alimentare ar putea influenta deciziile legislative. "Sunt foarte multe legi stupide care apar si dispar; au fost mereu acte normative care s-au dat fara sa fim consultati. De exemplu, cei de la Mediu au cerut taxe pe ambalaj", a declarat Valeriu Steriu. Acesta a mai explicat ca unificarea reprezentantilor din industria de profil ar inlesni dialogul cu structurile europene similare.
"Vom putea sa dam cu pumnul in masa"
"Avem nevoie de materii prime competitive, pentru a rezista concurentei europene. De aceea, suntem foarte interesati de performantele agriculturii no