Ce acte normative reglementeaza procedura concesiunii si cum se desfasoara aceasta? Sever Enache - Bucuresti Sediul materiei cu privire la concesiune il reprezinta Legea nr. 219/1998 privind regimul juridic al concesiunii si Normele Metodologice pentru aplicarea acestei legi adoptate la 25 martie 1999. Potrivit art. 1 alin 2 dinLegea nr. 219/ 1998, “Concesionarea se face in baza unui contract prin care o persoana numita concedent transmite pentru o peri
Ce acte normative reglementeaza procedura concesiunii si cum se desfasoara aceasta?
Sever Enache - Bucuresti
Sediul materiei cu privire la concesiune il reprezinta Legea nr. 219/1998 privind regimul juridic al concesiunii si Normele Metodologice pentru aplicarea acestei legi adoptate la 25 martie 1999.
Potrivit art. 1 alin 2 dinLegea nr. 219/ 1998, “Concesionarea se face in baza unui contract prin care o persoana numita concedent transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane numita concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public, in schimbul unei redevente”.
Dupa cum se poate observa din definitia legala a concesiunii, concesionarul are nu numai dreptul, ci si obligatia de a exploata bunul concesionat si in considerarea faptului ca, de obicei, redeventa se percepe de regula sub forma procentuala calculata asupra veniturilor inregistrate de concesionar din exploatarea bunurilor concesionate.
Calitatea de concedent o au, in numele statului, “ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, pentru bunurile proprietate publica sau privata a statului”.
@N_P