(Foto: Saptamana Clujeana)
Analistii imobiliari locali sunt in unanimitate de parere ca 2005 a fost un an important pentru domeniul imobiliar: interesul investitorilor, clientilor si dezvoltatorilor a crescut vizibil, incepand sa apara totodata si oferte pe masura cererilor. Pe scurt, s-a facut un prim pas in maturizarea pietei.
Desi terenurile au fost vedetele anului, inregistrand cresteri importante, cu pana la 50 de euro pe metru patrat, dezvoltatorii au inceput sa construiasca tot mai mult pe orizontala, conformandu-se cerintelor pietei.
Mai mult, tendinta remarcata anul trecut, care va continua si in 2006, este cererea de case pentru clasa de mijloc, o contraoferta avantajoasa la apartamentele de bloc cu trei si patru camere. Privind retrospectiv, este lesne de observat ca segmentul rezidential a cunoscut cea mai mare crestere pe parcursul anului 2005.
Alina Kiss, referent marketing EDIL, este de parere ca principalele „vinovate" ar fi bancile, prin dezvoltarea rapida a sistemului de credite.
Tendinte generale
Desi multe agentii vorbesc despre oferte de imobile incluse in cartiere sau ansambluri rezidentiale, acestea nu se incadreaza denumirii, necuprinzand si o zona destinata serviciilor.
„E o moda acum sa construiesti un bloc mare sau doua lipite cu zeci de apartamente si sa-l promovezi ca ansamblu rezidential", declara Diana Calfa, director executiv Casa Real Estate (CRE), despre modul incorect de promovare a constructiilor noi.
In prezent putem vorbi de doua ansambluri rezidentiale, Andrei Muresanu si Dora Park, acestea fiind singurele proiecte finalizate sau in curs de finalizare. Din urma, vin proiecte mult mai indraznete, ale caror santiere se vor inchide in acest an sau in vara a