- Livrarile de gaze naturale rusesti in punctul Isaccea au scazut cu 20%, dublu fata de cat era permis prin contract
- Din totalul de 66,5 milioane mc de gaz, consumul pe tara intr-o zi, populatia a primit 34,7 milioane mc
- Pentru ca nu i se furnizeaza toata cantitatea contractata, Termoelectrica ameninta cu procese
La mijlocul lunii ianuarie, cantitatile de gaze naturale venite din Rusia scazusera in punctul Isaccea cu 10-15%, peste parametrii contractuali care prevedeau o variatie de 10%.
Departe de a se gasi o rezolvare acestei situatii, acum aflam ca, de la inceputul lunii februarie, livrarile de gaze naturale din Rusia catre Romania sunt reduse cu circa 20% fata de cantitatile contractate, dupa cum a declarat ieri, pentru Mediafax, Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului National de Gaze (DNGN). Potrivit lui Stroia, furnizarea unor cantitati mai mici intervine pe fondul temperaturilor scazute din Federatia Rusa.
DNGN anunta ca livrarile din import la punctul Mediesul Auriu sunt de 6,8 milioane mc/zi, conform contractelor incheiate, insa la punctul Isaccea sunt de 11 milioane mc/zi, fata de 14 milioane mc/zi, cat prevad parametrii contractuali. Chiar si in aceste conditii, reprezentantii DNGN dau asigurari ca furnizarea gazelor naturale este si va ramane in parametri normali.
Intre timp, din toate cele 8 depozite de inmagazinare subterana se extrage la capacitate maxima, adica circa 16 milioane mc pe zi. Cantitatea ramasa este de 1,3 miliarde mc, ne-a declarat Stroia.
Ce spune MEC
Un comunicat al MEC arata ca, in data de 6.02.2006, consumul total de gaze naturale a fost de 66,5 milioane mc. Consumul casnic a atins o valoare de 34,7 milioane mc, cu aproximativ 30% mai mult decat in conditii normale de temperatura pentru aceasta perioada a anului. Populatia nu est