Un consiliu local din Bacău a obţinut o mare victorie cultural-economică. L-a trimis la pensie, pe motive de vîrstă, pe Sergiu Adam, fostul redactor şef al revistei Ateneu, transformat în şef onorific de vreo cîţiva ani încoace, Onorific, dar asta costa cîteva milioane pe lună bugetul local, împovărat de o mulţime de alte costuri, încît de undeva trebuia ruptă pisica. Aşa că l-a expediat acasă pe Sergiu şi din funcţia lui onorifică.
Nu cred în eternizarea în funcţii, dar ani de zile Sergiu a umblat cu şapca în mînă pe la firmele din judeţ, să facă rost de bani pentru revistă. De dragul Ateneului Sergiu a mai făcut şi anticameră pe la cei care se lăsau mai greu convinşi că revista asta face parte din blazonul oraşului şi al judeţului. Măcar pentru asta şi n-ar fi fost cazul să se împiedice nimeni de funcţia lui onorifică.
L-au forfecat mulţi că revista nu e destul de aşa sau suficient de pe dincolo. Unii îi reproşau că nu publică destui băcăuani, alţii că, din contră, nu aduce mai multe semnături cunoscute în toată ţara. Dacă debuta adolescenţi cu poezie sau cu proză, săreau unii dintre consacraţi că încurajează veleitarismul juvenil, în loc să publice autori cu valoare recunoscută. Mai erau şi inamiciţiile de tip: "Dacă l-a publicat pe cutare, am lichidat-o cu Sergiu."
În lumea literară Sergiu Adam are un nume excelent, şi pentru talentul lui de scriitor, şi pentru moderaţia lui în relaţiile de breaslă. Vîrsta, care pe mulţi îi acreşte, lui i-a adus o înţelepciune pe care puţini dintre congenerii săi o au. Preferinţele lui se îndreaptă spre clasici, dar ştie să se bucure şi de experimentele tinerilor, fiindcă "Bătrîne, de unde ştim noi că aceşti copii care încearcă şi ei ceva nou azi, nu vor fi clasici poimîine?" Nu
l-am auzit niciodată să spună "Nu discut !" E omul dialogului, iar dacă îl convinşi că n-are drep