(Foto: Jurnalul de Est)
Pretul apartamentelor din vechile blocuri comuniste incep sa cada. Agentii imobiliari sustin ca locuintele din astfel de cladiri nu se mai cumpara ca in alti ani, pe de o parte din cauza faptului ca preturile sint oricum exagerate, iar, pe de alta parte, pentru ca bancile nu mai ofera credite pentru apartamente construite inainte de 1980.
„Iesenii nu mai sint interesati de locuintele din blocurile vechi. Nu mai au cautare. Am zeci de astfel de locatii, de exemplu in anumite blocuri vechi din zona Podu Ros, mai vechi de 1980, care nu se vind. Cit despre preturi, acestea sint exagerate in momentul de fata.
Cel mai probabil pentru apartamentele din blocurile vechi tarifele vor scadea", ne-a declarat Vasile Potlog, agent imobiliar la Velis Imobiliare.
Potrivit acestuia, nu aparitia pe piata a unor proiecte imobiliare din ce in ce mai indraznete este cauza scaderii preturilor la apartamentele in blocurile vechi, ci cererea redusa. „Proiectele imobiliare nu influenteaza pentru moment piata, deoarece cele mai multe dintre acestea nu sint finalizate si nici nu prea au cautare printre ieseni", ne-a declarat Potlog.
Sint cautate blocurile noi
Un simplu calcul arata ca diferenta de pret dintre un apartament intr-un bloc vechi si unul nou este de doar zece procente. Astfel ca, potrivit agentilor imobiliari, iesenii solicita indeosebi locuinte in zone unde sint construite cladiri noi. „Se cauta indeosebi apartamente la bulevard sau in cartiere precum Alexandru sau Pacurari. Cel putin cele din Alexandru se vind foarte bine.
Acolo sint blocuri mai noi, construite dupa 1980. Si este si firesc, mai ales ca, de exemplu, un apartament in Podu Ros de 43 de metri patrati costa aproximativ 35.000 de euro, i