Bulgaria trebuie sa imbunatateasca productivitatea si sa reduca birocratia pentru a face fata presiunilor concurentiale cu care se va confrunta daca va adera la Uniunea Europeana in 2007, au declarat recent reprezentantii Bancii Mondiale, citati de agentia Reuters.
Directorul Bancii Mondiale pentru Bulgaria, Anand Seth, a spus ca tara are nevoie de progrese semnificative pentru a imbunatati starea economiei si a reduce nivelul de saracie si inflatia.
Salariile din Bulgaria se mentin la o treime din nivelul consemnat in UE si, in perspectiva aderarii, trebuie redus somajul si imbunatatita productivitatea, a declarat Seth.
"Pentru a diminua decalajul de venituri si a facilita convergenta cu UE, Bulgaria trebuie sa mareasca numarul de locuri de munca si productivitatea", a spus Seth in cursul unei dezbateri asupra unui raport al Bancii Mondiale referitor la Bulgaria. Comisia Europeana urmeaza sa decida, in cursul lunii mai, daca va recomanda statelor membre sa accepte aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniune in 2007, sau sa mai astepte inca un an pentru realizarea mai multor progrese in domenii precum combaterea coruptiei si a crimei organizate.
Cu toate ca salariul mediu din Bulgaria a crescut cu peste 40% incepand din 2001, el se situeaza in prezent la numai 160 de euro pe luna.
Potrivit unui sondaj realizat anul trecut, jumatate dintre bulgari traiesc cu mai putin de doi euro pe zi, iar puterea lor de cumparare este mai mica decat cea din 1989, inainte de caderea comunismului.
In opinia lui Seth, fenomenul de imbatranire a populatiei, scaderea natalitatii si exodul tinerilor catre tari mai bogate au exacerbat problema productivitatii scazute. Astfel, proportia populatiei adulte angajata cu forme legale a fost, in 2003, de 49% din total, cel mai scazut nivel din Europa.
Banca Mondiala mai cere Bulgariei sa reformeze urg