BUCATARIA DE ALTADATA Auguste Escoffier, francez, celebru creator gastronom. Nellie Melba (Helen Mitchell), australiana, renumita cantareata de opera. Doi corifei mondiali in domenii aparent diferite. Totusi, datorita lor, enciclopediile gastronomice consemneaza un desert cu notorietate in toata lumea - "PÃşches Melba".
POVESTE. Care este istoria acestui "dulce" savuros? O relateaza chiar maestrul Escoffier, intr-una din cartile sale. Pentru prima data "PÃşches Melba" a aparut in 1899-1900, in meniul Hotelului Carlton, din Londra, cu ocazia inaugurarii. Escoffier inventase insa desertul in 1892. Pe vremea aceea, hotelul Savoy, din Londra, o gazduia pe celebra soprana cand avea spectacole la Covent Garden. Bineinteles ca in restaurantul hotelului diva avea momente de relaxare, desfatandu-se cu bunatatile create "sub bagheta" lui Escoffier. I
ntr-o zi, soprana Melba (numele ce si l-a atribuit artista provine de la locul sau natal, orasul Melburn - Australia) l-a invitat, ca oaspete de onoare, pe Escoffier, in "bucataria" (fosa) scenei, sa asculte opera "Lohengrin", de Richard Wagner. Melba interpreta rolul Elzei. In semn de multumire, a doua zi, Escoffier i-a pregatit ceva cu totul special. "In amintirea feericei lebede, din primul act, am compus desertul din: piersica si inghetata de vanilie, acoperit cu un strat subtire de zahar pudra, servit in cupa de argint si ornat cu bucati de gheata, decupate in forma de lebada. Efectul a fost pe masura si Doamna Melba a ramas incantata de opera mea gastronomica" - consemneaza rafinatul gastronom.
"Compozitorul" nostru, peste ani, regreta ca nu se mai respecta reteta sa originala. Unii cofetari inlocuiau zmeura proaspata (n.n. pe care insa nu o mentionase in reteta initiala) cu dulceata de capsuni sau jeleu de coacaze rosii. Altii serveau piersicile impreuna cu frisca. Escoffier aprecia ca acesti "urechisti", e