SUA analizeaza posibilitatea eliminarii taxelor vamale aplicate importurilor mai multor categorii de produse de otel fabricate in Romania si in alte 15 state, transmite Reuters. O decizie in acest sens s-ar putea lua peste cateva luni, timp in care Comisia americana pentru comert international va analiza impactul pe care o astfel de actiune l-ar putea avea asupra producatorilor nationali.
Potrivit reglementarilor internationale privind comertul, statele trebuie sa evalueze nivelul taxelor de import la fiecare cinci ani.
Potrivit Mediafax, pe langa Romania, SUA mai analizeaza si posibilitatea suspendarii taxelor impuse Australiei, Belgiei, Braziliei, Canadei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Japoniei, Coreei de Sud, Mexicului, Poloniei, Spaniei, Suediei, Taiwanului si Marii Britanii. Printre produsele vizate se numara otelul rezistent la coroziune, utilizat pentru fabricarea de autoturisme, masini de spalat si alte bunuri, precum si tabla de otel, folosita la construirea de nave si poduri.
"Industria de profil a trecut printr-un amplu proces de restructurare si cererea este ridicata atat in SUA, cat si in strainatate. Este un moment foarte bun sa desfasori astfel de activitati", a declarat presedintele Institutului american pentru otel international, Dave Phelps.
O piata de 400 milioane $
Piata mondiala a otelului se va afla pe o panta ascendenta si in urmatorii ani, ceea ce va incuraja cresterea capacitatii de productie si consolidarea in acest sector industrial.
Potrivit presedintelui Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), Constantin Dumitru, Romania exporta anual circa 20.000 de tone de metale si produse metalurgice, in UE si in tarile lumii a treia. Prea putin, comparativ cu cele 500.000 de tone pe care le exportam inainte de '89.
Deschiderea pietei americane ar putea crea posibilitatea ca