RETETA CU DICHIS Depardieu marturiseste: "In bucatarie sunt un senzual!"
Gerard Depardieu si-a surprins recent admiratorii cu o carte de bucate, in care declara ca gastronomia e o forma de dragoste! Recunoscut drept "coloana vertebrala a cinematografiei franceze" si cel mai bine platit dintre confrati (3,7 milioane de euro anual), actorul se reintoarce, in cartea sa de succes - "Ma cuisine", Editura Solar - la bucuriile simple ale gatitului. Ca ocupatie masculina, aceasta pare a fi pentru el un fenomen senzual si excitant. In fata ingredientelor, nu perfectiunea il intereseaza, ci elementul-surpriza al combinatiilor spontane. O friptura uitata pe foc poate ascunde in crusta ei cam arsa parfumuri inedite, asa cum greseala de dozaj al pigmentilor releva pictorului o culoare noua.
Unele personaje pe care le-a jucat in filme ii seamana: Cyrano de Bergerac e poet, spadasin, nobil amant si gurmet rafinat; nu arata ca Fat-Frumos, dar ce conteaza? Celebrul bucatar FranIois Vatel e bun, devotat printului de Cond..., iubit de femei, rafinat in bucatarie, dar si ghinionist. Cat despre Obelix, gurmandul companion al lui Asterix, ce sa mai vorbim? Chiar Depardieu spunea despre sine ca a slabit (insumate in mai multe etape) 300 kg in zece ani, stabilindu-se la "modesta" greutate de 122 kg!
"Nu pot fi mai fericit decat atunci cand gatesc si beau un vin bun" - declara Depardieu, care si-a cumparat un domeniu viticol in Anjou si doua restaurante la Paris, unde desface vinuri de casa (intre care deja celebrul "La cuv...e Cyrano"). "De fapt, marturiseste actorul, in bucatarie sunt un senzual. «Filosofia» mea e sa ating mancarea cu mainile. Imi place mai mult sa mananc cu degetele decat cu tacamuri, pentru ca simt fragezimea carnii si prospetimea legumelor. Inchid o clipa ochii si imi imaginez senzatia descoperirii unei mancari exceptionale, pregatita din ingrediente