GURMANDUL IN BUCATE Pe drumul spre casa ma macina mereu intrebarea "Ce gatesc eu azi?". Sau, mai precis, "Ce pot face eu repede si gustos?". Probabil ca este dilema multor femei care petrec mai mult timp la serviciu si, cand ajung acasa, vor ca, prin mi-nune, sa gaseasca mancarurile gata preparate. De cele mai multe ori, la ora la care eu imi pun aceste intrebari existentiale, magazinele sunt inchise si nu-mi ramane decat varianta: gatesc cu ce gasesc prin casa.
ARTIST CULINAR. Intr-o astfel de seara, in care dorinta de a savura ceva bun era mult mai mare decat oboseala, am deschis usa frigiderului plina de speranta. Si am gasit: doi dovlecei, cateva fileuri de somon si o bucata de branza feta. In dulapul din bucatarie aveam si cateva borcanase cu condimente. Cum sa le combin, pentru ca in final sa iasa ceva comestibil, intr-un timp foarte scurt? Si mi-am adus aminte de un aperitiv delicios din care am gustat in casa unor prieteni care tocmai se intorsesera de la Salonic! Rulouri de dovlecei cu branza feta. Asa ca am plusat, pe baza retetei. Am luat cei doi dovlecei, i-am spalat, le-am curatat coaja, apoi i-am taiat pe lungime in felii subtiri si i-am pus in tigaia cu putin ulei de masline fierbinte. Cand s-au inmuiat si au devenit aurii, i-am luat si i-am pus pe o farfurie. Branza feta am taiat-o in bucati lungi de cativa centimetri si am tavalit-o prin ulei de masline si apoi printr-un amestec de condimente: oregano, cimbru si busuioc. Bucatile de carpaccio de somon le-am lasat asa cum erau. Artistul culinar din mine s-a trezit la viata! Rulouri voiam? Zis si facut! Am pus peste o felie de dovlecel un carpaccio de somon si apoi o bucata de branza. Le-am rulat cu grija si le-am asezat pe o farfurie, cat mai artistic. Am hotarat sa fac si un aranjament pe masura. Dintr-o bucata de carpaccio am imaginat un trandafir, pe care l-am asezat intre rulouri, asa incat,