Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au analizat, ieri, in sedinta secreta, modul in care s-a desfasurat ancheta procurorilor in cazul liderului MISA, Gregorian Bivolaru. Dezbaterea a avut loc la cererea Monicai Macovei, in urma deciziei instantei suedeze de a-i acorda acestuia azil politic pentru ca ar fi fost persecutat in Romania.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat, marti, cu o saptamana, luarea unei decizii cu privire la raportul in cazul Gregorian Bivolaru, asteptand sa primeasca o serie de completari de la Ministerul Justitiei, instante si parchete cu privire la aspectele verificate. Presedintele CSM, Iulian Galca, a declarat, la finalul sedintei de marti a Consiliului, ca decizia de amanare cu o saptamana a hotararii a fost luata cu 11 voturi pentru si patru abtineri.
Decizia este justificata de necesitatea ca inspectorii CSM sa primeasca o serie de completari din partea Ministerului Justitiei, dar si a instantelor si parchetelor care s-au pronuntat, in diverse faze ale dosarului, cu privire la Gregorian Bivolaru sau la alti membri MISA. "Este un raport lung, avand 72 de pagini, dar incomplet", a mai aratat presedintele Consiliului.
S-au facut abuzuri
Ancheta CSM a fost declansata la cererea ministrului Justitiei, Monica Macovei, care le-a solicitat procurorilor sa verifice modul in care s-au desfasurat cercetarile penale impotriva lui Gregorian Bivolaru si a altor membri MISA. Scopul acestor verificari, ne-au informat surse judiciare, este de a se stabili daca s-au savarsit abuzuri sau au fost incalcate drepturile omului.
Monica Macovei a solicitat ancheta imediat dupa ce autoritatile suedeze au refuzat cererea Romaniei de a-l extrada pe Gregorian Bivolaru, acordandu-i acestuia azil politic pe motiv ca in tara sa ar fi fost persecutat.
In noiembrie 2005, Biroul de emigrari din Suedia a